KAPITOLA 1 / Zdravé stravování - co jíst a čemu se raději vyhnout na snídani?

Co to tedy je zdravé stravování? Základem všeho je pochopit základ a principy které dodržovat.
Prvním a nejdůležitějším bodem je nehladovět a nepřecpávat se!
Ať už držíte hladovku, nebo se přejídáte, prosím přestaňte s tím, ubližujete sami sobě. Musíte si uvědomit, že naše tělo potřebuje přijímat jídlo, jídlo pohání naši mysl, svaly a všechny orgány v těle. Pokud přijímáte víc jídla, to znamená že se přejídáte způsobujete si tím potíže, které jsou spjaty s krevním tlakem, obezitou, bolestí zad a samozřejmě psychikou.
Chcete vypadat jak modelka na obrázku?! No, kdybyste viděli co musí modelky všechno vytrpět, nechtěli byste. Pokud chcete být ale sama ze sebou spokojená, chcete se cítit dobře i v plavkách....musíte začít tím, že se zamyslíte nad tím co jíte a jednoznačně přidáte pohyb.
Kolikrát denně jíst?
Obecně platí, že bychom měli jíst menší porce 6x denně. Někomu z nás to přijde moc, jiným zase málo. Musíte si najít zlatý střed, aby vám to vyhovovalo a byli jste šťastní. Jednoznačně náš jídelníček musí obsahovat snídani - ta je základem celého našeho dne a měla by se pohybovat od 1 200 - 1 500 kJ. Jelikož je snídaně důležitá, měla by obsahovat kvalitní bílkoviny, sacharidy s nižším glykemickým indexem a kvalitní tuky.
Jak vypadá příklad správné snídaně?
- Vločky, sušené ovoce nebo česrtvé ovoce, oříšky a semínka, kvalitní jogurt (ne odtučněný)
- Chléb s tvarohovou pomazánkou, sýrem či šunkou a zeleninou
- Smoothie ze sójového mléka a ovocem
Ke snídani je dobré vypít čaj, nebo vodu s citrónem, skvelě nastartuje vaše tělo.
Samozřejmě každý má rád něco jiného, ale měli byste dbát na to, aby snídaně neobsahovala moc cukrů, moc sacharidů (bílé pečivo) nebo uzeniny s vysokým procentem tuku. Ráno potřebujete tělo nastartovat, ne ho uspat.
Nemáte chuť na snídani když se vzbudíte? Nevadí, důležité je přijmout tekutiny a nasnídat byste se měli do hodiny co vstanete. Podle nových studií je naopak lepší dát tělu chvíli klid na to, aby se probudilo a potom teprve doplnit energii.
Důležité je si snídani vychutnat v klidu, bez stresu a důležité je také jídlo několikrát pokousat. Vnímejte a vychutnávejte si Vaši snídani, je to základ a skvělý start do nového dne!
Glykemický index - je to hladina cukru v potravinách. Každá potravina má svůj glykemický index a vy když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem (hodně cukru, bílá mouka...atd) dostanete dříve hlad, než když si dáte potravinu s nízkým glykemickým indexem. Proto se podporuje jídlo celozrných potravin a vynechání sladkostí, které jsou plné tuků a cukrů.
Vhodné potraviny ke snídani:
- čaj a káva bez cukru, nebo slazená medem
- jogurtové mléko neslazené
- mléko plnotučné
- vejce
- sýry
- olej, máslo
- ovoce a zelenina
- hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa
- ořechy, semínka
Kontakt
V případě potřeby nebo nějakých otázek
nás prosím kontaktujte.
Kontakt ROZVOZ
Olomouc / Mohelnice// +420 603 202 838
Šumperk / Zábřeh / Bludov // úterý: +420 733 131 667 // čtvrtek: +420 732 314 418
Kontakt INFORMACE A CATERING
email: info@salatovnik.cz nebo na telefon: +420 720 222 982 / +420 603 202 838
Salátovník s. r. o.
Radniční 231/4, 787 01 Šumperk
IČ: 06760759
www.salatovnik.cz
Chtěli byste mít naše saláty ve své prodejně, nebo kdekoliv jinde? Pořádáte nějakou oslavu či firemní večírek?
Připravíme pro Vás saláty a dezerty na míru!!!
Seznam alergenů je k nahlédnutí na webu.